Asbest is de verzamelnaam van een groep mineralen die tot de silicaten behoort. Deze mineralen kenmerken zich door een zeer grote trekvastheid, slijtvastheid & stijfheid. Hierdoor zijn asbestvezels bestand tegen zuren en zeer hoge temperaturen.
Vanwege al die eigenschappen, en het feit dat asbest bovendien goedkoop was, werd asbest op grote schaal gebruikt als brandwerend materiaal in de bouw en in bijvoorbeeld rem- en frictiematerialen.
Deze bestaan uit weinig bindmiddel of een zwak bindmiddel zoals gips. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor beschadigingen en laten ze makkelijk asbestvezels los in de omgeving. Dat maakt ze erg gevaarlijk. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld de plaasterisolatie rond de leidingen van de centrale verwarming.
Asbest werd vooral gebruikt vanaf 1945 tot in de jaren 80. De bekendste asbest producent in België was het bedrijf Eternit. Momenteel zijn er nog steeds landen zoals Rusland die asbest ontginnen en gebruiken. De bekendste toepassing van asbest, zijn de eternit golfplaten.
Asbestvezels komen vrij bij bewerking of verwijdering van asbesttoepassingen.
Het is daarom ook extreem belangrijk dat de verwijdering van asbest door een erkend specialist gebeurd, zodat de asbestvezels die vrijkomen gecontroleerd worden opgevangen en verwijderd.
Dit is dus niet enkel belangrijk voor uzelf, maar ook voor uw omgeving.
Sinds 1998 is het in België verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken.
De Vlaamse Regering gaf vorige zomer haar goedkeuring aan het Actieplan Asbestafbouw. Het programma ‘Vlaanderen asbestveilig tegen 2040’ moet Vlaanderen uiterlijk in 2040 asbestveilig maken.
Tegen uiterlijk 2032 moet voor alle gebouwen, die voor 2001 gebouwd werden, een asbestregister opgesteld worden. Daarin moeten alle asbesthoudende materialen in kaart worden gebracht.